Publikując ostatnio przepis na jogurtową babkę pomarańczową byłam pewna, że niewiele osób z niego skorzysta. Sądząc jednak po ilości odwiedzających przepis wnioskuję, że chyba wcale nie planujecie rezygnować z świątecznych tradycji. I słusznie, wszyscy teraz potrzebujemy odrobinę normalności i spokoju ducha. Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejną wielkanocną inspirację. Tym razem na piaskową babkę malinową z soczystymi owocami, ukoronowaną słodkim FIT lukrem i liofilizowanymi malinami.
Babka malinowa jest prosta, szybka, a zarazem efektowna i zachwycająca cudownym aromatem. A kiedy postawicie ją na świątecznym stole będzie jedyną w swoim rodzaju, praktyczną i smaczną ozdobą. Jestem pewna, że każdy z przyjemnością sięgnie po kawałek, a nawet dwa.
Koniecznie dajcie znać jak będę wyglądały Wasze Święta w tym roku?
Miłego weekendu! ☀️
Babka malinowa
Składniki:
Babka (forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm):
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 szklanka (140 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
- 2 (80 g) budynie malinowe bez cukru
- 2 jajka
- 1/4 szklanki (70 ml) oleju
- ½ szklanki (150 g) gęstego jogurtu naturalnego
- ½ – ¾ szklanki (150 g) ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone, ale wtedy obtoczyć je w łyżce mąki)
Lukier:
- 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżka przetartych malin
- 3 łyżki ksylitolu w pudrze (można zmielić zwykły ksylitol)
Dodatkowo:
- liofilizowane maliny do dekoracji
- 1 łyżeczka tłuszczu do wysmarowania formy i 1 łyżka mąki do obsypania formy
Przygotowanie:
- Jajka z ksylitolem utrzeć na jasną, puszystą masę (u mnie trwa to około 5 minut).
- Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt naturalny oraz olej.
- Cały czas miksując, stopniowo dodawać przesianą mąkę orkiszową wymieszaną z budyniami, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną (na tym etapie można również delikatnie wymieszać szpatułką). Mieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, delikatnie wyrównać i posypać malinami.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy.
- Ksylitol w pudrze dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny/przetartymi malinami, tak aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. W razie potrzeby, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać więcej ksylitolu.
- Gotową babkę udekorować przygotowanym lukrem i liofilizowanymi malinami.