Leniwe sierpniowe słońce cudownie rozpieszcza nas od kilku dni. Mało kto ma ochotę na godziny spędzone w kuchni i ciężkie, zapychające dnia. Dlatego przychodzę do Was z pomysłem na lekką sałatkę z bobu i truskawek. Młody, zieloniutki bób to sezonowy przysmak, bez którego nie wyobrażam sobie lata. Jednak dopiero w połączeniu ze słodkimi, soczystymi truskawkami i miętowym akcentem tworzy orzeźwiająca, sycącą sałatkę, która zaskakuje smakiem i zapada w pamięć. Idealną na upalne dni.
Sałatka z bobu i truskawek
Sałatka z bobu i truskawek z orzeźwiającym miętowym akcentem. Szybka, prosta, pyszna i sycąca. Idealna na upalne dni. Polecam!
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- 250-300 g bobu
- 150 g słodkich truskawek
- 50 g sera typu feta
- ½ niedużej czerwonej cebuli
- 3 łyżki dobrej jakości oliwy
- kilka listków świeżej mięty
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz
- kawałek limonki
Przygotowanie:
- Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym celu umyty bób wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut (czas gotowania zależy od wielkości ziaren, najlepiej sprawdzać). Kiedy bób lekko przestygnie obrać go ze skórek i ułożyć na talerzach.
- Truskawki umyć, delikatnie osuszyć, pokroić w plasterki i dodać do bobu.
- Na wierzchu pokruszyć ser feta i ułożyć cieniutko pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
- Dodać posiekaną miętę, sól oraz pieprz do smaku, skropić dobrej jakości oliwą i odrobiną soku z limonki.