Tuż przed świętami trafiła do mnie książka „Jak leczyć się czekoladą” autorstwa prof. medycyny Henriego Joyeux i mistrza czekoladnictwa Jeana Claude’a Bertona wydawnictwa AA. Książka okazała się niezwykle ciekawą pozycją, która odpowiada na wiele pytań dotyczących czekolady, pokazuje jak odróżnić prawdziwą czekoladę od wszędobylskich bubli oraz opowiada o pozytywnym wpływie prawdziwej czekolady na zdrowie.
Wydanie
Na pierwszy rzut oka, książka jest bardzo estetycznie wydana. Zachwyca efektowną oprawą, kolorystyką oraz licznymi pięknymi zdjęciami. Na widok realistycznych fotografii czekolady, aż cieknie ślinka. Ponadto, dzięki temu, że jest przejrzysta, wygodnie podzielona na rozdziały i podrozdziały, książkę przyjemnie i komfortowo się czyta.
O czym przeczytasz
Jeżeli myślisz, że o czekoladzie wiesz już wszystko, książka może być sporym zaskoczeniem. Bowiem nie brakuje w niej interesujących smaczków i ciekawostek. Poznajemy zalety jedzenia prawdziwej czekolady, która jak się okazuje nie tylko nie szkodzi, ale również ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dowiadujemy się o jej pochodzeniu, rytuałach przygotowywania oraz picia, jak i sposobach wyrobu. Odkrywamy takie pojęcia jak czekoomegia, konszowanie oraz temperowanie czekolady i wiele innych. Książka odpowiada również na nurtujące, nie ukrywam i mnie, pytanie „Czy od czekolady naprawdę można się uzależnić?”. Co więcej, już nigdy nie zapomnisz o świętowaniu obchodzonego od 2010 roku Światowego Dnia Kakao i Czekolady.
Nie chcę za dużo zdradzać, ale uważam, że „Jak leczyć się czekoladą” to pozycja obowiązkowa w biblioteczce każdego czekoladoholika i nie tylko. Dodatkowo, to bardzo fajny i zawsze trafiony pomysł na prezent, bo kto nie kocha czekolady. W końcu, „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”.
Słodkiego dnia i trzymacie się ciepło!