Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na deser bounty w słoiku. Deser bounty ustąpił pierwszeństwa raffaello. Ale jak to mówią, co się odwlecze, to nie uciecze. Dlatego dzisiaj na bloga wjeżdża przepyszny, pożywny deser lub drugie śniadanie, jak kto woli.
Deser bounty w słoiku podobnie jak raffaello i snickers bazuje na kaszy jaglanej. Dla mnie to opcja doskonała, ponieważ dzięki temu może być także wartościowym posiłkiem. W końcu od dziecka wiemy, że „od kaszy człowiek zdrów”, a kasza jaglana to królowa kasz. Dlaczego?
5 powodów, dla których warto jeść kaszę jaglaną:
- Dobra PRAWIE dla każdego – kasza jaglana jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, jednocześnie bardzo pożywna i sycąca. Mogą ją spokojnie jeść osoby z problemami żołądkowymi jak i alergicy.
- Wartości odżywcze – jagły są bogatym źródlem białka oraz wszystkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów, między innymi leucyny. Badania wykazały, że wysoka zawartość leucyny w diecie pomaga w budowaniu masy mięśniowej i przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku.
- Zdrowie – kasza jaglana, w przeciwieństwie do większości kasz, ma działanie zasadotwórcze. Usuwa z organizmu nadmiar toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Ma bardzo dobry wpływ na florę bakteryjna układu pokarmowego oraz odporność. Posiada również właściwości antywirusowe.
- Uroda – jaglanka zawiera duże ilości krzemu, który w pożywieniu występuje stosunkowo rzadko. Krzem bardzo korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Pełni również ważną rolę w mineralizacji kości.
- Umysł – kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, B6) odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Łagodzą stres, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Dodatkowo zapewnia spore ilości witaminy E oraz lecytyny poprawiających pamięć i koncentrację.
Ponadto kasze jaglaną uwielbiam za to, że w zależności od dodatków zmienia się jak kameleon. Można ją z powodzeniem przyrządzać na słodko i na słono. A po zmiksowaniu ma przyjemną, aksamitną konsystencję kremu, która idealnie pasuje do deserów.
Zaś sam deser bounty to delikatnie słodkie połączenie mocno kokosowego kremu oraz aromatycznej, gorzkiej czekolady. Pyszka!
Koniecznie spróbujcie i trzymajcie się ciepło!
Deser bounty w słoiku
Składniki:
- ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
- 400 ml mleczka kokosowego
- ok. 1 szklanka (ok. 250 ml) wody
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 laska wanilii lub pasty waniliowej do smaku
Dodatkowo:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka zwykłego lub kokosowego
- wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną zalać mleczkiem kokosowym i ½ szklanki wody, dodać syrop klonowy lub inny słodzik (można użyć ilość podana w przepisie lub do smaku), ziarenka wanilii oraz cały strąk lub pastę waniliową, a następnie gotować 15 minut lub dłużej, do momentu, aż będzie miękką, a najlepiej rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
- Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i przestudzić (najlepiej, żeby była w dalszym ciągu dosyć ciepła, wtedy lepiej się blenduje), a następnie przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Należy pamiętać, że wiórki kokosowe jeszcze go zagęszczą.
- Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Można w tym celu użyć blendera, ale już nie miksować na gładko lub wymieszać łyżką, aby wiórki pozostały całe.
- Gorzką czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z mlekiem umieszczamy w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary).
- Do słoiczków nakładamy krem jaglany, który przekładamy cienką warstwą czekolady, najlepiej blisko ścianek, aby ładnie było widać warstwy, ponieważ wtedy czekolada rozchodzi się po ściankach.
- Gotowy deser najlepiej podawać schłodzony, można go dodatkowo oprószyć wiórkami kokosowymi.
Takie desery w słoiczkach wyglądają bardzo estetycznie i smacznie 🙂
To jedna z moich ulubionych form podawania deserów 🙂
A jak z kalorycznością? Ile takie cudeńko może mieć kalorii w jednej porcji?
Jedna porcja to ponad 500 kcal, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zjedzenie takiego deseru co jakiś czas zamiast np. drugiego śniadania lub chcąc zmniejszyć kaloryczność można zastąpić mleczko kokosowe mlekiem/napojem kokosowym, jednak deser będzie wtedy mniej kremowy.
Czy zamiast kaszy jaglanej można użyć płatków owsianych lub jaglanych?
Niestety, nie próbowałam takiej wersji.