Słoneczny bałagan z mango, czyli wariacja na temat popularnego deseru Eton mess. Słodkie połączenie puszystej bitej śmietany, chrupiącej bezy i aromatycznych owoców.
Staram się przygotowywać zdrowsze wersje deserów, ale słodka beza i bita śmietana to moja słabość. Próbowałam piec bezę z ksylitolem, z erytrytolem, z aquafaby, ale to zupełnie nie to. Może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby na zdrowszą wersję bezy? Jakiś złoty składnik? Szczególny sposób przygotowywania? Poratujcie proszę.
Tymczasem zostawiam Wam przepis na obłędne deserki w słoiku Eton mess z mango.
Eton mess z mango
Słoneczny bałagan z mango, czyli wariacja na temat popularnego deseru Eton mess. Słodkie połączenie bitej śmietany, chrupiącej bezy i aromatycznych owoców.
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
- 200 g dobrze schłodzonej śmietanki 30%
- 1-2 łyżeczki cukru pudru lub innego słodzika
- ¼ łyżeczki pasty waniliowej
- kilka (ok. 40 g) małych bez
- 1 duże dobrze dojrzałe mango
Przygotowanie:
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, jeżeli używacie i pastę waniliową.
- Mango obrać i pokroić w kostkę lub zblendować (u mnie część mango zblendowałam i pomieszałam z kawałkami).
- Następnie w słoiczkach/pucharkach układać kolejno pokruszoną bezę, bitą śmietanę i owoce. Podawać od razy po przygotowaniu.