Uwielbiam rozpieszczać rodzinę drożdżowymi wypiekami. Szczególnie jesienią, kiedy już samo ich przygotowywanie wprowadza do domu cudowny nastrój błogiego spokoju. Dlatego mam dla Was przepis na mięciutkie, kuszące zapachem, rozpływające się w ustach drożdżówki napakowane orzechami i aromatycznym cynamonem. Idealne do kubka ciepłego mleka lub kakao.
Co więcej, dzięki użyciu suchych drożdży bułeczki przygotujecie z łatwością. Wystarczy wykazać się odrobiną cierpliwości, aby ciasto mogło wyrosnąć i odpowiednio się napuszyć. Ponadto drożdżówki wypełnione równie prostym, super pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym.
Częstujcie się przepisem i niech się Wam dobrze piecze!
Drożdżówki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem
Mięciutkie, pachnące, po brzegi wypełnione orzechami i cynamonem drożdżówki. Idealne do szklanki ciepłego mleka lub rozgrzewającej herbaty.
Ilość porcji: 10
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki (280 g) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- ⅓ szklanki (80 ml) ciepłego mleka
- ¼ kostki (50 g) masła
- ¼ szklanki (50 g) cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie (7 g – 8 g) suchych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 120 g orzechów laskowych
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- ⅓ szklanki (80 ml) ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cynamonu
Lukier (opcjonalnie):
- 5 łyżek (50 g) cukru pudru
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
Nadzienie:
- Do tartych orzechów dodać miód oraz cynamon i wymieszać.
- Na koniec, cały czas mieszając, dolewać mleko, tyle ile przyjmą orzechy. Masa orzechowa powinna dać rozsmarować, ale nie rozpływać.
Ciasto:
- Masło rozpuść i odstawić do przestudzenia.
- Do miski z przesianą mąką dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać.
- Mieszając łyżką dodać cukier, jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło oraz szczyptę soli, a następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
- Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
- Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie nadzienie orzechowe, dosyć ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i ostrym nożem pokroić w plasterki, które następnie ułożyć w równych, sporych odstępach, w formie wyłożonej do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 min. do wyrośnięcia.
- Po tym czasie piec około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zarumieni.
Lukier:
- Cukier puder wymieszać z połową wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodać resztę wody. Gotowe ślimaczki udekorować lukrem.