Pyszny, pieczony naleśnik – dutch baby z pieczarkami, szalotką i awokado. Proste, jednoporcjowe, pożywne śniadanie, lunch lub kolacja. Naleśnik jest cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony i puszysty. Najlepiej smakuje gorący, wyjadany prosto z patelni z dużą ilością parmezanu i świeżego szczypiorku.
Dutch baby z pieczarkami i szalotką
Cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony i puszysty dutch baby z pieczarkami i szalotką. Najlepiej smakuje wyjadany prosto z patelni z dużą ilością sera i szczypiorku.
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
Naleśnik:
- 1 jajko
- ¼ szklanki (60 ml) mleka
- ⅓ szklanki (50 g) mąki orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Dodatkowo:
- kilka pieczarek
- 1-2 szalotki
- kawałek sera Grano Padano
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka masła
- ½ awokado
- szczypiorek lub zielona część dymki
Przygotowanie:
- Piekarnik razem z patelnią o średnicy około 16-18 cm nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
- Wszystkie składniki na naleśnik oprócz masła wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
- Następnie na rozgrzaną patelnię dodać łyżeczkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec około 15 – 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
- Pieczarki pokroić w plastry, a szalotki w piórka.
- Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką oleju dodać pokrojoną szalotkę, a następnie pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
- Następnie doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem i wymieszać.
- Gotowy dutch baby podawać gorący, prosto z piekarnika z pieczarkami, szalotką i pokrojonym w cienkie plasterki awokado, posypany tartym Grana Padano oraz posiekanym szczypiorkiem.