fbpx
Na słodko

Prosta szarlotka z kruszonką

Kawałek szarlotki z lodami.

Przepis na prostą, super pyszną, super kruchą szarlotkę z mnóstwem soczystych, aromatycznych jabłek. Rozpływającą się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii otuloną słodką kruszonką. Doskonale smakuje na ciepło podana z gałką waniliowych lodów. Łapcie przepis i trzymajcie się.

Filmik z przygotowaniem znajdziecie TUTAJ.

Prosta szarlotka z kruszonką

Przepis na prostą, super pyszną, super kruchą szarlotkę z mnóstwem soczystych, aromatycznych jabłek. Rozpływającą się w ustach z delikatnym posmakiem kardamonu oraz wanilii otuloną słodką kruszonką.
Czas pieczenia:45 minutes
Kategoria: Deser, Na słodko
Tagi: ciasto na ciepło, ciasto z jabłkami, ciasto z kruszonką, cynamon, kruche z jabłkami, kruszonka, szarlotka, szarlotka z lodami, tarta z jabłkami

Składniki:

  • Forma o średnicy 25 cm

Kruchy spód:

  • szklanki (240 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
  • ¾ kostki (150 g) zimnego masła + odrobina do wysmarowania formy
  • 1 jajko
  • ½ szklanki (60 g) cukru pudru
  • ½-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • mała szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka (150 g) mąki orkiszowej jasnej (super smakuje również pół na pół jasna i pełnoziarnista typ 1850)
  • ½ kostki (100 g) zimnego masła
  • ½ szklanki (60 g) cukru pudru

Nadzienie:

  • 6-7 średnich jabłek przeznaczonych do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼-⅓ łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
  • Dodatkowo odrobina bułki tartej

Przygotowanie:

Kruchy spód:

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, cukier puder, wanilię oraz sól. Składniki posiekać nożem i szybko wyrobić (można użyć miksera z odpowiednią końcówką). 
  • Następnie wykleić ciastem lekko natłuszczoną formę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i całość odstawić na co najmniej 30 – 40 min. do lodówki.
  • Schłodzony spód wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. Piec 12-15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Nadzienie:

  • W czasie chłodzenia ciasta obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • Przygotowane jabłka lekko podsmażyć na patelni z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami, tak aby zmiękły, ale nie rozpadły się. 

Kruszonka:

  • Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki. 

Całość:

  • Zdjąć obciążenie, spód równomiernie posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć podsmażone jabłka. Całość posypać schłodzoną kruszonką i piec kolejne 30 min, do czasu, aż kruszonka się zarumieni.
  • Szarlotkę można podawać na ciepło z gałką waniliowych lodów.
Prosta szarlotka z kruszonką.
5/5 - (2 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *