fbpx
Na słodko Wielkanoc

Kruche babeczki z kremem cytrynowym

Kruche babeczki z kremem cytrynowym

Kruche babeczki wypełnione delikatnie słodkim, odświeżającym, cytrynowym kremem z lemon curd. Doskonałe na wielkanocny stół i nie tylko. Jestem pewna, że pokochają je szczególnie amatorzy rześkich, cytrusowych smaków.

Na blogu znajdziecie również przepis na lemon curd.

Kruche babeczki z kremem cytrynowym

Kruche babeczki wypełnione delikatnie słodkim, odświeżającym, cytrynowym kremem z lemon curd.
Czas przygotowania:30 minutes
Czas pieczenia::15 minutes
Czas całkowity:45 minutes
Kategoria: Deser, Na słodko
Tagi: babeczki, babka wielkanocna, cytrusy, cytryny, deser, krem cytrynowy, kruche babeczki, lemon curd, mini tartaletki

Składniki:

Kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub wymieszać 1/2 szklanki jasnej i 1/2 szklanki pełnoziarnistej)
  • 70 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ¼ szklanki ksylitolu w pudrze (można zmielić zwykły)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)

Krem cytrynowy:

  • 100 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżki kremu cytrynowego lemon curd (przepis na blogu)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania foremek

Przygotowanie:

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, żółtko, ksylitol w pudrze oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść(ciasto można wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). Jeżeli ciasto nie chce się kleić dodać łyżkę bardzo zimnej wody. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej lub delikatnie podsypując mąką na około 4 mm.Ściągnąć jedną warstwę folii, wyciąć koła i wyłożyć nimi posmarowane tłuszczem foremki (można tak jak ja użyć foremek do muffinek), delikatnie docisnąć i ponakłuwać widelcem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły, a następnie wystudzić.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodać serek mascarpone (serek mascarpone najlepiej przed dodaniem rozmieszać łyżką, aby ubijanie nie trwało zbyt długo, ponieważ krem może się zwarzyć).
  • Na koniec dodać lemon curd.
  • Gotowy krem wyłożyć na spód ciastek za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki (można również po prostu nałożyć łyżką i wyrównać).
  • Gotowe babeczki przechowywać w lodówce.
5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *