Lekka, sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek. Proste składniki, które idealnie do siebie pasują, skropione dobrą oliwą. Sałatkę można zrobić na szybko i zjeść jako przekąskę lub lekką kolację.
Sałatka z pieczonych szparagów i truskawek
Lekka, sezonowa sałatka ze szparagów i truskawek. Proste składniki, które idealnie do siebie pasują, skropione dobrą oliwą. Sałatkę można zrobić na szybko i zjeść jako przekąskę lub lekką kolację.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 300 g świeżych truskawek
- ½ szklanki obranych pistacji
- 1 łyżka oliwy
- 150 g sera feta
- sól i świeżo mielony pieprz
- ćwiartka cytryny
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie umyć i odłamać/odciąć twarde końce. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 ℃ przez około 10-15 minut, aż delikatnie zmiękną.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki.
- Pieczone szparagi ułożyć na talerzu, na nich truskawki, następnie pokruszyć ser feta i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami.
- Całość doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, delikatnie skropić oliwą i sokiem z cytryny.