Gofry na stałe zagościły w naszym menu. Tak, wiem, rozpusta, ale na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć tylko tyle, że nasze wafle zazwyczaj są w zdrowszej odsłonie, jak te pyszne, pełnoziarniste gofry czekoladowe, które uwielbiamy.
Jak już wspomniałam gofry są z pełnoziarnistej mąki, w tym przypadku orkiszowej, którą często wplatam do swoich przepisów zamiast zwykłej mąki pszennej. Dlaczego orkisz i mąka orkiszowa? Powód jest dość oczywisty: tak jest zdrowiej. Orkisz zawiera więcej wysokowartościowego białka oraz dobrych tłuszczy, jest skarbnicą cennych witamin (z grupy B), składników mineralnych i błonnika. Doskonale reguluje pracę układu trawiennego, obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie, wzmacnia układ odpornościowy oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Substancją wyróżniającą orkisz jest rodanid, który posiada właściwości naturalnego antybiotyku, a wraz z żelazem wspomaga procesy krwiotwórcze. Oczywiście w przypadku mąki na ilość tych wartości odżywczych ma wpływ rodzaj przemiału. Tak więc mąka pełnoziarnista jest wartościowsza pod tym względem i zawiera ich zdecydowanie więcej niż biała.
Poza wartościami odżywczymi, w przypadku roslin nie bez znaczenia jest również sposób ich uprawy i zbioru. Orkisz za sprawą mocnej łuski jest rośliną znacznie odporniejszą na choroby i szkodniki, nie wymaga więc stosowania silnych środków ochrony i jest zbożem mniej zmodyfikowanym niż zwykła pszenica.
Jak smakuje mąka orkiszowa?
Charakterystycznie. Dla niektórych smak mąki orkiszowej jest zaletą dla innych wadą, bowiem posiada specyficzny, lekko orzechowy posmak, który jest delikatnie wyczuwalny szczególnie w przypadku mąki pełnoziarnistej.
Jak zrobić chrupiące, mięciutkie gofry czekoladowe?
Ale przejdźmy do tego na co wszyscy czekamy – pysznych, czekoladowych gofrów. Przygotowanie gofrów nie jest niczym skomplikowanym, jeżeli tylko posiadacie dobry, w miarę mocny sprzęt. Reszta sukcesu to porządnie ubite białka, które należy bardzo delikatnie wmieszać do ciasta właściwego. Dzięki temu zabiegowi, wafle są lekkie niczym chmurka i mają ładny kształt. Pamiętajcie również, aby nie otwierać gofrownicy w takcie pieczenia, ponieważ gofry staną się gumowate i niesmaczne.
Jeżeli zasmakowały Ci moje pełnoziarniste gofry czekoladowe, koniecznie wypróbuj przepis na klasyczne, chrupiące gofry oraz zielone gofry ze szpinakiem.
Miłego dnia!
Pełnoziarniste gofry czekoladowe
Składniki:
- 1⅓ (170 g) szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 3 łyżki kakao
- 1½ szklanki (400 g) kefiru
- 2 duże jajka (żółtka i białka osobno)
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 30 g posiekanej czekolady
- ziarenka z ½ laski wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubione dodatki: świeże owoce, miód, jogurt naturalny
Przygotowanie:
- Mleko, żółtka, miód, olej oraz ziarenka wanilii dokładnie wymieszać (można użyć w tym celu np. blendera kielichowego lub rózgi kuchennej).
- Dodać przesianą mąkę orkiszową z kakao oraz proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie, białka z małą szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Następnie do masy kakaowej dodać posiekaną czekoladę i na koniec delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki ubite białka.
- Porcje ciasta nalewać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
- Gotowe gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują ciepłe zaraz po przygotowaniu.