Nowy Rok, nowy czas, nowe postanowienia i marzenia. Można powiedzieć, że to już osobna tradycja, popularnością dorównująca samej zabawie Sylwestrowej. Każdego roku obiecujemy sobie lub/i innym. Ja w tym roku postawię na poprawę nawyków żywieniowych. Nie mam na myśli odchudzania i drastycznego ograniczania kalorii, ale to żeby były zdrowsze, a samo jedzenie bardziej autentyczne. Bez przesłodzonych dżemów i batonów, czy też barwionych i konserwowanych soków owocowych. Przede wszystkim jak najwięcej home-made. Stąd właśnie dzisiejszy przepis na dziecinnie proste i szybkie, a zarazem pełne wartościowych składników odżywczych batoniki musli. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy, jako przekąska lub po prostu zdrowy deser. Taki batonik to gwarancja energii na cały dzień. Osobiście jestem nimi całkowicie oczarowana.
A jakie są Wasze postanowienia noworoczne?
Składniki:
6 łyżek (90 g) orzeszków ziemnych niesolonych
3 łyżki (40 g) suszonej żurawiny
1 łyżka (10 g) siemienia lnianego
4 łyżki (30 g) słonecznika
2 łyżki (20 g) płatków owsianych górskich
2 łyżki (20 g) płatków żytnich błyskawicznych
3 łyżki (70 g) miodu
1 łyżeczka (5 g) cukru
Przygotowanie:
1) Miód z cukrem rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
2) Do miodu z cukrem dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
3) Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie keksówka) i dobrze ugnieść.
4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.
5) Ostudzić (dobrze jest potrzymać w lodówce) i pokroić na części, najlepiej przechowywać w lodówce.
Patrząc na zdjęcia widać ten ich smak batonikowy 😉 Uwielbiam takie rzeczy – słodkie, pyszne i zdrowe 😉
Uwielbiam takie batoniki, bardzo często robię podobne;)
uwielbiam takie zdrowe, domowe batoniki!
Nie będę oryginalna, jeśli powiem że uwielbiam takie batoniki 🙂
Tego mi było trzeba- w wiosenno-letnie popołudnie przenieść się do krainy ziarnem i miodem płynącej 🙂 serdecznie pozdrawiam pomysłodawczynie ;*