Pieczone jabłka z płatkami owsianymi to najprostszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy fit deser jaki znam, a zarazem moje jesienne comfort food skrywające cały wachlarz pozytywnych emocji. Rozpieszczające zmysły nienachalną, naturalną słodyczą, ciepłymi kolorami, wypełniające dom cudownym aromatem cynamonu i kardamonu. W magiczny sposób sprawiające, że każdy kęs to powrót do beztroskich czasów dzieciństwa i miłych wspomnień, wywołujące błogi uśmiech na twarzy i wprawiające w dobry nastrój.
Moja lista comfort food jest dosyć długa i bardzo uzależniona od pory roku. Obecnie, poza pieczonymi jabłkami znajdują się na niej m.in.:
TARTA Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
SERNIK Z FISTASZKAMI
ZUPA-KREM Z DYNI
A czy Wy macie swoje comfort food, które ratuje Wam życie w niepogodę i gorsze dni?
Składniki (4 porcje):
4 średnie jabłka
Nadzienie:
3-4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka rodzynek
1 garść orzechów włoskich lub pecan
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki syropu z agawy lub miodu
2 łyżeczki masła (opcjonalnie)
Dodatkowo:
syrop z agawy lub miód do podania
Przygotowanie:
1) Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki.
2) W misce wymieszać wszystkie składniki na nadzienie z prażonymi orzechami.
3) Jabłka umyć, ściąć wierzchołek wraz z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne, uważając, żeby nie uszkodzić boków.
4) Przygotowane jabłka ułożyć w naczyniu do zapiekania, wypełnić farszem i delikatnie ugnieść, na wierzchu każdego jabłka położyć 1/2 łyżeczki masła (opcjonalnie) i przykryć ścięta górą.
5) Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez przykrywania, przez 30-50 min.
Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek, najlepiej na bieżąco sprawdzać patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie i wg tego dostosować czas pieczenia.
6) Podawać na ciepło, delikatnie skropione miodem lub syropem z agawy.