fbpx
Fit Na obiad Na słono Zupy

Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych marchewek

Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych marchewek

Kiedy mowa o marchewce, od razu myślę o rosole, ewentualnie zielonym groszku. Chociaż, na codzień nie żałujemy sobie również marchewki w surowej formie, jako chrupiącej przekąski między posiłkami. Jednak ostatnio, nasze podniebienia skradła zupa-krem z pieczonych marchewek. Aksamitna, sycąca i bardzo aromatyczna. Idealna na pierwsze jesienne przymrozki.

Zupy z pieczonych warzyw dosyć często pojawiają się w naszym menu. Do tej pory królowała pikantna, soczyście pomarańczowa zupa z pieczonej dyni. Ale marchewkowa w niczym jej nie ustępuje. Ogólnie uważam, że proces pieczenia wydobywa z warzyw aromaty, o których nawet nie mieliśmy pojęcia i sprawia że stają się o wiele słodsze. A zupy na nich bazujące mają głębszy, pełniejszy smak. Wracając jednak do naszej marchwianki, koniecznie wrzućcie na blaszkę kilka dodatkowych karotek. Ponieważ pieczona marchewka jest tak pyszna, że znika jeszcze w drodze do garnka.

Pieczone marchewki i szalotki

Ale, jeżeli przejdziecie ten test silnej woli i uda Wam się ugotować zupę do końca, Wasze kubki smakowe oszaleją. Bowiem zupa-krem z pieczonych marchewek jest cudowna, delikatnie słodka, przełamana słodko-kwaśnym sokiem z pomarańczy i wzbogacona pikantnym imbirem na rozgrzewkę. Pyszna… serio nie odpuścicie dokąd nie zobaczycie dna garnka.

Zupę-krem z pieczonych marchewek możecie jeść solo, ale jeżeli chcecie, żeby była jeszcze bardziej sycąca podajcie ją z groszkiem ptysiowym, pełnoziarnistymi grzankami lub wszelakiego rodzaju prażonymi ziarnami. W każdej wersji sprawdzi się zarówno na wyjątkowe okazje jak i na co dzień.

Dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało ☺️

Dobrego dnia! ?

Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych marchewek

Rozgrzewająca zupa-krem z marchewki

Delikatnie słodka, przełamana słodko-kwaśnym sokiem z pomarańczy i wzbogacona pikantnym imbirem na rozgrzewkę. Pyszna!
Czas przygotowania:10 minuty
Czas pieczenia:40 minuty
Czas gotowania:20 minuty
Czas całkowity:1 godzina 10 minuty
Kategoria: Na obiad, Zupy
Tagi: cynamon, fit, imbir, jesień, jogurt naturalny, lunch, na zdrowie, obiad, pieczona marchewka, pomarańcze, zupa, zupa marchewkowa, zupa-krem z marchewki, zupa-krem z pieczonych marchewek
Ilość porcji: 4 porcje

Składniki:

Zupa-krem (4 porcje)

  • 1 kg marchewek
  • 3 szalotki
  • ok. 4 szklanki (ok. 1 l) gorącej wody
  • 1 średnia pomarańcza
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła
  • ok. 2-3 cm imbiru
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • chili do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 18%

Przygotowanie:

  • Marchewki obrać, przekroić wzdłuż, natrzeć oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dodać obrane połówki szalotek i całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° Celsjusza przez około 30 – 40 minut, do miękkości.
  • Wycisnąć sok z pomarańczy.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać tarty imbir, gałkę muszkatołową, kurkumę, cynamon oraz upieczone, obrane szalotki i chwilkę smażyć.
  • Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczone marchewki, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą przypraw.
  • Zdjać z ognia, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz jogurt naturalny lub śmietanę i zmiksować za pomocą blendera (najlepiej kielichowego) na aksamitny krem. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta, dodać odrobinę więcej gorącej wody.
  • Podawać solo, z groszkiem ptysiowym, pełnoziarnistymi grzankami lub prażonymi ziarnami.
4.7/5 - (12 votes)

(8) Komentarzy

  1. Lubię tego typu zupy 🙂

  2. Mm zjadłabym taką! 🙂

  3. Ten kolor… mniam 🙂

  4. Przyznam że pierwszy raz widze taką zupę

  5. mm, pychota 😀

  6. Last out keyed for the reviews!

  7. Przepis wypróbowany. Zupka petarda!

  8. Zbliża się jesień więc propozycja będzie testowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *