fbpx
Na słodko Na śniadanie

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Pełnia lata na patelni z tymiankowym twistem. Cudowności! Nawet truskawki nie kojarzą mi się tak mocno z latem jak morele, które jem tylko w sezonie. I staram się z nimi nie kombinować, wybieram proste rozwiązania jak puszyste FIT ciasto z owocami czy ten cudowny dutch baby z karmelizowanymi morelami.

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Dutch baby to delikatnie słodki pieczony naleśnik z chrupiącymi brzegami i miękkim, wilgotnym środkiem. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, wyjadany prosto z patelni. Bezkonkurencyjny z pachnącymi letnim słońcem, karmelizowanymi w miodzie morelami oraz aromatycznym, tymiankiem i szczyptą kardamonu. Ale doskonały również ze świeżymi, sezonowymi truskawkami, borówkami czy malinami, kleksem jogurtu lub jeszcze prościej, skropiony miodem i cytryną.

Dutch baby piekłam na różnych patelniach, oczywiście tych przeznaczonych do piekarnika. Na starej stalowej, na nowej stalowej, na tytanowej i na żeliwnej – na każdej wychodzi smaczny. Jednak najefektowniej wyrasta pieczony na patelni żeliwnej. Mając nieduże żeliwne patelnie można piec każdą porcję osobno.

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Dutch baby z karmelizowanymi morelami

Dutch baby to delikatnie słodki, pieczony naleśnik z chrupiącymi brzegami i miękkim, wilgotnym środkiem podany z duża ilością karmelizowanych moreli i świeżego tymianku. Idealny deser lub słodkie śniadanie. Pycha!
Czas przygotowania:5 minuty
Czas pieczenia:20 minuty
Czas całkowity:25 minuty
Kategoria: Deser, Na słodko, Śniadanie
Tagi: drugie śniadanie, Dutch Baby, kardamon, lunch, mąka orkiszowa, miód, mleko, morele, na słodko, owoce, pieczony naleśnik, placuszki, słodkie śniadanie, tymianek, wanilia
Ilość porcji: 1 porcja

Składniki:

Naleśnik:

  • składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 2 jajka
  • szklanki (50 g) mąki orkiszowej jasnej
  • szklanki (80 ml) mleka
  • 1 łyżka (25 g) miodu
  • łyżeczki pasty waniliowej
  • mała szczypta soli

Karmelizowane morele:

  • 4 morele
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • mała szczypta kardamonu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka klarowanego masła

Przygotowanie:

  • Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
  • Wszystkie składniki na naleśnik wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
  • Następnie na rozgrzaną patelnię o średnicy koło 16-18 cm dodać łyżkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
  • Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką miodu oraz kardamonem i chwilkę smażyć.
  • Następnie dodać pokrojone morele oraz listki tymianku i dalej smażyć ok. 3 minut, aż zmiękną, ale nie rozpadnie się.
  • Gotowy dutch baby podawać gorący z karmelizowanymi morelami.
5/5 - (4 votes)

(1) Komentarz

  1. Jagoda says:

    Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam ? https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *