Pełnia lata na patelni z tymiankowym twistem. Cudowności! Nawet truskawki nie kojarzą mi się tak mocno z latem jak morele, które jem tylko w sezonie. I staram się z nimi nie kombinować, wybieram proste rozwiązania jak puszyste FIT ciasto z owocami czy ten cudowny dutch baby z karmelizowanymi morelami.
Dutch baby to delikatnie słodki pieczony naleśnik z chrupiącymi brzegami i miękkim, wilgotnym środkiem. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, wyjadany prosto z patelni. Bezkonkurencyjny z pachnącymi letnim słońcem, karmelizowanymi w miodzie morelami oraz aromatycznym, tymiankiem i szczyptą kardamonu. Ale doskonały również ze świeżymi, sezonowymi truskawkami, borówkami czy malinami, kleksem jogurtu lub jeszcze prościej, skropiony miodem i cytryną.
Dutch baby piekłam na różnych patelniach, oczywiście tych przeznaczonych do piekarnika. Na starej stalowej, na nowej stalowej, na tytanowej i na żeliwnej – na każdej wychodzi smaczny. Jednak najefektowniej wyrasta pieczony na patelni żeliwnej. Mając nieduże żeliwne patelnie można piec każdą porcję osobno.
Dutch baby z karmelizowanymi morelami
Składniki:
Naleśnik:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 2 jajka
- ⅓ szklanki (50 g) mąki orkiszowej jasnej
- ⅓ szklanki (80 ml) mleka
- 1 łyżka (25 g) miodu
- ⅓ łyżeczki pasty waniliowej
- mała szczypta soli
Karmelizowane morele:
- 4 morele
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- mała szczypta kardamonu
Dodatkowo:
- 1 łyżka klarowanego masła
Przygotowanie:
- Piekarnik razem z patelnią nagrzać do 200 stopni (patelnia musi być odpowiednia do piekarnika).
- Wszystkie składniki na naleśnik wymieszać ze sobą za pomocą rózgi, miksera lub blendera (nie mieszamy zbyt długo, blenderem dosłownie 5 sekund).
- Następnie na rozgrzaną patelnię o średnicy koło 16-18 cm dodać łyżkę masła klarowanego, rozprowadzić na patelni, wlać przygotowaną masę i piec w piekarniku około 20 minut, aż naleśnik wyrośnie i wyraźnie się zarumieni.
- Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Na niedużej patelni rozpuścić łyżeczkę masła z łyżką miodu oraz kardamonem i chwilkę smażyć.
- Następnie dodać pokrojone morele oraz listki tymianku i dalej smażyć ok. 3 minut, aż zmiękną, ale nie rozpadnie się.
- Gotowy dutch baby podawać gorący z karmelizowanymi morelami.
Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam ? https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/