Hummus to prosta, a zarazem wielofunkcyjna, arabska pasta z ciecierzycy. Doskonała ze świeżymi oraz pieczonymi warzywami, sałatkami lub z ulubionym pieczywem. Idealna na śniadanie, kolację czy też zdrową imprezową przekąskę.
Bazowy składnik – ciecierzyca
Domowy hummus można przygotować zarówno z gotowej ciecierzycy, jak i samodzielnie ugotowanej. I chociaż w sklepach nie brakuje puszek oraz słoików z ciecierzycą, warto się pofatygować i ugotować ją samemu. Pamiętając, aby wcześniej ją namoczyć, a do gotowania dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, która ją zmiękczy. Gwarantuję, że samodzielnie przygotowana cieciorka będzie nie tylko zdrowsza, ale też łatwiej będzie ją zblendować na gładką, kremową pastę. Poza tym, gotowe groszki spokojnie można przechowywać nawet przez kilka dni w lodówce i dodawać do sałatek, warzywnego curry, upiec czy właśnie zrobić domowy hummus w wersji klasycznej jak dzisiaj lub hummus z buraczkiem czerwonym.
Jasna tahina
Poza ciecierzycą, istotnym, a wręcz koniecznym składnikiem hummusu jest pasta z lekko podprażonych nasion sezamu – thini, czyli nic innego jak masło sezamowe. W tym przypadku, najlepiej sprawdza się jasna odmiana z sezamu łuskanego, która ma nie tylko jaśniejszy kolor, ale jest także delikatniejsza i mniej gorzka. Jeżeli użyjecie ciemniejszej, hummus będzie gorzkawy, a wiem, że to najczęściej zraża ludzi do tego przysmaku. Nie mniej jednak, co kto lubi.
Jeżeli zasmakuje Wam klasyczny hummus, koniecznie wypróbujcie przepis na hummus z czerwonym burakiem.
Miłego dnia! 💚
Domowy hummus
Składniki:
Hummus:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek jasnej pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-5 łyżek bardzo zimnej wody
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. ½ łyżeczki kuminu
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki
- szczypta słodkiej papryki
- czarnuszka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Ciecierzycę , pastę tahini, czosnek, oliwę z oliwek oraz część wody dodać do kielicha blendera i wstępnie zmiksować (można użyć również blendera ręcznego).
- Dodać resztę składników: sok z cytryny, kumin, sól i pieprz do smaku oraz w razie potrzeby więcej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Gotowy hummus przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą z oliwek, oprószyć słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki, można również posypać czarnuszką.