Raffaello… mmmm… czy jest tutaj ktoś kto nie lubi tych słodkich, białych kuleczek? Ja przyznaję się bez bicia, że to jedno z moich guilty pleasure. Aby jednak móc sobie pozwolić na słodką, kokosową rozkosz częściej przygotowałam zdrowszą wersję – FIT Raffaello w słoiku. Fenomenalne połączenie aksamitnego kremu jaglano-kokosowego oraz chrupiącej, kokosowo-owsianej granoli, które z pewnością pokochacie.
Jak już wspomniałam, moja wersja Raffaello w słoiku bazuje głównie na zdrowych, pełnowartościowych składnikach. Bogatej w witaminy oraz mikroelementy kaszy jaglanej, pełnych błonnika płatkach owsianych i wiórkach kokosowych. Dlatego też, taki słoiczek doskonale sprawdzi się nie tylko jako deser, ale także sycące drugie śniadanie lub lekki podwieczorek. Jednak z racji tego, że proponowana porcja zawiera około 400 kcal, polecam tą druga opcję, czyli spałaszowanie go zamiast jednego posiłku, wtedy będzie wilk syty i dieta cała ;). 400 kcal to nie mało, ale nie dramatyzujmy, w dalszym ciągu deser na tle konkurenta wypada bardzo dobrze, ponieważ 100 g Raffaello w słoiku zawiera około 200 kcal, podczas gdy oryginał ponad 600 PUSTYCH kcal.
Śmiało częstujcie się przepisem i trzymajcie się zdrowo 🙂
FIT Raffaello w słoiku
Składniki:
Spód:
- ½ szklanki (60 g) płatków owsianych
- 5 łyżek (30 g) wiórków kokosowych
- mała garść (15 g) migdałów
- 1 łyżka (25 g) miodu
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
Krem kokosowy:
- ½ szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego (z puszki)
- ok. 1½ szklanka (375 ml) mleka kokosowego (z kartonu)
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki musu kokosowego
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- migdały
Przygotowanie:
- W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz posiekane migdały.
- Na patelni, na małej mocy palnika podgrzewamy miód z olejem kokosowym, dodajemy wymieszane składniki i smażymy kilka minut, często mieszając, aż całość delikatnie się zarumieni (przypalona granola będzie gorzka). Gotową granolę odstawiamy do wystudzenia.
- Kaszę jaglaną zalać 1 szklanką mleczka kokosowego i 1 szklanką mleka kokosowego, dodać ksylitol lub inny słodzik, ziarenka wanilii oraz cały strąk, a następnie gotować ok. 15 minut, do momentu, aż będzie miękką, a najlepiej lekko rozgotowana. Co jakiś czas kaszę należy przemieszać, żeby się nie przypaliła. Pamiętaj również, aby kaszę dokładnie przed gotowaniem wypłukać, obficie przelewając najpierw zimną, a później gorącą wodą, dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego posmaku.
- Z ugotowanej kaszy usunąć strąk wanilii i wystudzić, a następnie przełożyć do kielicha blendera, dodać 1/4 szklanki mleka kokosowego, mus kokosowy i zmiksować na gładką, jednolitą masę (im dokładniej zblendujemy tym budyń będzie delikatniejszy). W razie potrzeby, jeżeli krem jest zbyt gęsty, dodać resztę mleka.
- Do słoiczków nałożyć po równo granoli (czyli po około 2 łyżki), następnie po równo kremu jaglanego, udekorować delikatnie podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi oraz posiekanymi migdałami i schłodzić.RADA: Proponuję przygotowanie 4 porcji ( mniej więcej wielkości słoiczka na zdjęciu), ale można przygotować więcej mniejszych deserków.