Jako rasowa jesieniara kocham rozgrzewające herbaty, dlatego zawsze w okresie jesienno-zimowym znajdziecie w mojej kuchni przyprawy korzenne, dobry miód i pyszne, domowe syropy. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania syropu z żurawiny. Nie bez powodu, ponieważ żurawina posiada szereg właściwości prozdrowotnych, w tym silne działanie bakteriobójcze. Co więcej, NIE TRACI swoich cennych właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. I co tu dużo mówić… syrop żurawinowy jest pyszny, idealny do rozgrzewającej, popołudniowej herbatki. Na zdrowie!
Syrop żurawinowy
Pyszny i zdrowy syrop żurawinowy. Idealny o rozgrzewającej, jesiennej herbaty i deserów. Na zdrowie!
Składniki:
- 250 g świeżej żurawiny
- 2 szklanki (500 ml) wody
- ok. ½ szklanki (80g-100g) ksylitolu, brązowego cukru lub miodu (miód dodajemy do przestudzonego syropu, aby nie stracił swoich właściwości)
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Żurawinę dokładnie umyć i przełożyć do rondelka.
- Następnie zalać owoce wodą, dodać cukier oraz sok z cytryny, zagotować i gotować około 7-10 minut pod przykryciem, aż żurawina się rozpadnie.
- Na koniec całość przetrzeć przez sitko i przelać do wyparzonej butelki/słoika.
- Gotowy syrop przechowywać w lodówce. Ja zużywam na bieżąco w ciągu tygodnia, ale można go również spasteryzować.
to nie wszystko, ponieważ mam dla Was jeszcze inspirację na jesienną herbatę: 250 ml świeżo zaparzonej czarnej herbaty, 2-3 łyżki syropu żurawinowego, 1 laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu. Pyszka!
Super przepis, cz zamiast ksylitolu ( nie toleruję) może być erytrytol ?
Miło mi, że się podoba. Dziękuję. Jasne, że może być 🙂