Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na prawdziwą ucztę dla podniebienia – aromatyczne, czosnkowe tosty z pieczonymi pomidorkami i rozmarynem. Chrupiące pieczywo najlepiej na zakwasie, kremowy serek śmietankowy, delikatnie słodkawe, soczyste pieczone pomidory i aromatyczny tymianek to połączenie, które zachwyci Was smakiem i wyjątkowa kombinacją tekstur. Ta prosta przekąska doskonale sprawdzi się na śniadanie, brunch, czy nawet jako lekka kolacja.
Czosnkowe tosty z pieczonymi pomidorkami
Chrupiące pieczywo najlepiej na zakwasie, kremowy serek śmietankowy, delikatnie słodkawe, soczyste pieczone pomidorki i aromatyczny tymianek to połączenie, które zachwyci Was smakiem i wyjątkowa kombinacją tekstur.
Ilość porcji: 4 tosty
Składniki:
- 4 kromki ulubionego pieczywa, najlepiej chleba na zakwasie
- ok. 3 kiście pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- serek śmietankowy
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
- Całe gałązki pomidorków ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać ząbki czosnku w łupinach oraz rozmaryn i skropic wszystko oliwą.
- Calość piec w piekarniu nagrzanym do 180 °C przez około 25 minut.
- Kromki pieczywa grillować na patelni.
- Tosty posmarować wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz serkiem śmietankowym, na wierzchu ułożyć pieczone pomidorki i oprószyć solą.