W ostatnim czasie królują u nas prawdziwe sezonowe rarytasy. Na śniadanie robimy omlet ze szparagami, na drugie śniadanie wciągamy truskawkowy koktajl, a na deser serwuję obłędną rustykalną tartę z rabarbarem. Ciasto z duuuużą ilością soczystego, lekko kwaskowatego rabarbaru na cienkiem, rozpływającym się w ustach kruchym spodzie. Doskonałe zarówno na ciepło z gałą lodów waniliowych, jak i na zimno.
Co więcej, rustykalną tartę z rabarbarem przygotujecie bez formy. Ale nie bójcie się o swoje zdolności manualne, cały jej urok tkwi w tym perfekcyjnie nieidealnym kształcie. A kiedy skończy się sezon na rabarbar, równie pyszna wychodzi z truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. I co ważne, zawsze się udaje wyśmienicie krucha, delikatna i soczysta. Boska!
Rustykalna tarta z rabarbarem
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 szklanka (120 g) pełnoziarnistej mąki orkiszowej typ 1850
- ½ szklanki (70 g) mąki orkiszowej jasnej
- 120 g zimnego masła
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 2-3 łyżki bardzo zimnej wody
- mała szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki pasty waniliowej
Dodatkowo:
- odrobina ksylitolu w pudrze do oprószenia (opcjonalnie)
- płatki owsiane błyskawiczne lub bułka tarta
Przygotowanie:
- Do mąki pełnoziarnistej orkiszowej wymieszanej z jasną dodać pokrojone zimne masło, ksylitol oraz sól. Wszystkie składniki posiekać nożem, dodać zimna wodę i na koniec szybko zagnieść ciasto. Całość można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki.
- Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
- W międzyczasie przygotować rabarbar. Łodygi rabarbaru umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ok. 1-2 cm).
- Dodać ksylitol, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny (żeby mąka ziemniaczana się rozpuściła, więc w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej) i dokładnie wymieszać.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 35-40 cm między 2 warstwami papieru do pieczenia. Przełożyć na blaszkę i zdjąć górną warstwę papieru.
- Ciasto delikatnie posypać płatkami lub bułką tartą i ułożyć kawałki rabarbaru zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu, ciasto zawinąć do środka, na rabarbar, tak jak na zdjęciach.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez ok. 35 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni.
- Gotowe ciasto można oprószyć delikatnie ksylitolem w pudrze i podawać na ciepło, opcjonalnie z gałką lodów waniliowych.
Jejku, jak ta tarta cudownie wygląda. W ogrodzie już rośnie u mnie rabarbar, patrzę się na jego liście i widzę, ze w tym roku będzie go sporo. Tak więc zapisuję przepis i postaram się w wolnym czasie przygotować.
Wspaniała tarta. Ostatnio wypróbowałam przepis i na pewno będę ponownie piekła. Bo jest to jedna z lepszych tart jakie miałam okazję przygotować.
Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!