Nawet na „diecie” od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe co nieco. Zwłaszcza jeżeli jest to zdrowszy wariant łakoci. Ciasteczka, które dzisiaj proponuję są bardzo smaczne, a jednocześnie zawierają dużo zdrowych i wartościowych składników i nie są przesadnie słodkie. Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie w pracy. W porównaniu z gotowymi „fit” batonikami bezspornie wygrywają. I co ważne, zawsze możemy sobie pozwolić na kolejne, bez wyrzutów sumienia.
Składniki (10 dużych ciasteczek):
1 szklanka (110 g) płatków owsianych błyskawicznych
0,5 szklanki (70 g) mąki gryczanej
1 jajko
3-4 łyżki (75-100 g) miodu
3 łyżki (40 g) suszonej żurawiny
1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia
60 g masła
Przygotowanie:
1) Do miski wsypać płatki owsiane, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia oraz suszoną żurawinę.
2) Do suchych składników dodać jajko, miód oraz rozpuszczone, przestudzone masło.
3) Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
4) Z gotowej masy formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5) Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 min.
Coś dla mnie, uwielbiam żurawine:)
Miło mi, że przepis przypadł do gustu 😉
o mniam! kocham takie ciastka!
w takim razie proponuję skorzystać z przepisu 😉