Mogłoby się wydawać, że dzisiejszy wpis jest jeszcze w letnich klimatach. Ale czy późną jesienią, zimą lub wczesną wiosną nie ma już szansy na to, aby wciągnąć boskie jagodowe smoothie? Czy letnie owoce zarezerwowane są tylko na letnią porę? Truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody. Kto nie kocha tych uroczych, słodkich maleństw? Ja nie potrafię sobie wyobrazić bez nich życia. I chociaż każdego lata próbuję, to nie mogę się nimi najeść na zapas, dlatego poza sezonem korzystam z mrożonych owoców.
Zalety mrożonek
Niestety nic nie jest w stanie zastąpić owoców prosto z krzaczka, ale to właśnie mrożonki mogą dać namiastkę lata, kiedy go nie ma. I wbrew temu co czasami możemy usłyszeć, że mrożone produkty są bezwartościowe, tak naprawdę jest to jeden z najlepszych sposobów przedłużania ich świeżości, bez większej utraty walorów smakowych i odżywczych. Mrożone owoce w dalszym ciągu są bogate w witaminę C, A, witaminy z grupy B oraz cenne przeciwutleniacze. Sprawia to, że w okresie zimowym są nawet zdrowsze od tych świeżych, pełnych szkodliwej chemii dostępnych na sklepowych półkach. Aby jednak tak było z owocami należy się odpowiednio obchodzić, prawidłowo mrozić oraz rozmrażać.
Zatem jak prawidło mrozić owoce?
Umyte, dobrze dojrzałe, nieuszkodzone owoce powinny zastać zamrożone jak najszybciej po zbiorze. Najlepiej w pojemnikach do tego przeznaczonych. Wtedy z czystym sumieniem będziemy mogli je przechowywać od 6 do nawet 12 miesięcy. Następnie owoce rozmrażamy tuż przed użyciem. W żadnym wypadku ich nie przechowujemy i nie zamrażamy ponownie.
Sama robię duże zapasy własnych owoców, które później używam do koktajli, ciast oraz jako dodatek do śniadań. To świetny sposób na urozmaicenie codziennej owsianki, budyniów jaglanych czy kolorowych smoothie bowl.
Zbliża się pora, kiedy co raz częściej będziemy sięgać do zamrażalnika. A wrzesień to doskonały czas, żeby jeszcze przygotować zapas malin, jeżyn, brzoskwiń czy śliwek. W przypadku tych ostatnich przed zamrożeniem należy usunąć pestki i pokroić je na połówki lub mniejsze części. Powodzenia!
Poniżej zostawiam dla Was kilka koktajlowych inspiracji, do których spokojnie możecie wykorzystać mrożone owoce. Miłego miksowania!
1. Brzoskwiniowy koktajl z imbirem
Brzoskwiniowy koktajl z imbirem
Składniki:
- 2 dobrze dojrzałe, słodkie brzoskwinie
- 1/2 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy
- 2 łyżki płatków owsianych
- kawałek świeżego imbiru do smaku
Przygotowanie:
- Płatki owsiane namoczyć w ciepłej wodzie i odsączyć.
- Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera, zalać sokiem z pomarańczy i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej soku pomarańczowego.
2. Jagodowy koktajl na maślance
Jagodowy koktajl na maślance
Składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych jagód leśnych
- 1/2 dobrze dojrzałego banana
- 1/2 szklanki maślanki
Przygotowanie:
- Jagody umyć, jeżeli używamy mrożonych rozmrozić.
- Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera, zalać maślanką i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej maślanki.
3. Arbuzowe smoothie z bazylią
Arbuzowe smoothie z bazylią
Składniki:
- 200 g arbuza bez skórki
- 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek
- 1/2 limonki
- kilka listków bazylii do smaku
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Z arbuza usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Truskawki umyć lub, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić.
- Wycisnąć sok z limonki.
- Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać trochę wody.
4. Zielony koktajl matcha
Zielony koktajl matcha
Składniki:
- 2 małe dobrze dojrzałe banany
- 1 limonka
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
Przygotowanie:
- Banana obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wycisnąć sok z limonki.
- Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera, zalać mlekiem migdałowym i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej mleka migdałowego.
5. Czerwony koktajl z chia
Czerwony koktajl z chia
Składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
- 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej czerwonej porzeczki
- 1/2 szklanki wody kokosowej 100%
- 1 łyżeczka nasion chia
- kilka listków świeżej melisy do smaku
Przygotowanie:
- Namoczyć nasiona chia.
- Maliny umyć lub mrożone rozmrozić.
- Czerwoną porzeczkę umyć lub mrożoną rozmrozić.
- Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera (oprócz nasion chia), zalać wodą kokosową i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej wody kokosowej.
- Na koniec dodać namoczone chwilę nasiona chia i wymieszać łyżką.
6. Brzoskwiniowo-ananasowy koktajl z kurkumą
Brzoskwiniowo-ananasowy koktajl z kurkumą
Składniki:
- 1 dobrze dojrzała, słodka brzoskwinia
- 1/4 (150 g) obranego ananasa
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody kokosowej 100%
- odrobina kurkumy do smaku
Przygotowanie:
- Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki.
- Ananasa pokroić na mniejsze kawałki.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera, zalać woda kokosową i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej wody kokosowej.
7. Przeciwstarzeniowy koktajl z jeżynami
Przeciwstarzeniowy koktajl z jeżynami
Składniki:
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych jeżyn
- 1/2 szklanki borówek
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
- Jeżyny umyć lub rozmrozić.
- Borówki umyć.
- Wszystkie składniki na koktajl wrzucić do kielicha blendera, zalać mlekiem migdałowym i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać więcej mleka migdałowego.