W mojej kuchni jabłka królują o każdej porze roku. Uwielbiam je dodawać do jesienno-zimowych wypieków, wiosennych sałatek i letnich smoothies. Przegladając ostatnio stronę Przepisy.pl trafiłam na babeczki z jabłkami i cynamonem. No nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności i nie upiec tych uroczych maleństw, zresztą sami zobaczcie jak kusząco wyglądają TUTAJ.
Recepturę odrobinę zmodyfikowałam. Dobrze wiecie, że nie byłam sobą gdybym nie zrobiła tego po swojemu. Jednak baza pozostała ta sama. Tak czy inaczej, przepis jest szybki, prosty i przyjemny. Spokojnie możecie do mieszania składników zaangażować dzieci. Całe przygotowania zajmują około 15 minut, a pieczenie niecałe pół godzinki. Co więcej, podczas pieczenia, dom wypełnia się cudownym, otulającym aromatem cynamonu i pieczonych jabłek. To lepsze niż wszystkie świece zapachowe świata.
Bazowy przepis na babeczki z jabłkami i cynamonem jest na tyle uniwersalny, że małe zmiany mu nie zaszkodzą. Dlatego zwykłą mąkę można zastąpić orkiszową. Cukier wymienić na ksylitol lub erytrytol. Co prawda ja do tego drugiego jeszcze się nie przekonałam, ale może Ty lubisz. I pamiętaj, najlepiej sprawdzą się tutaj jabłka przeznaczone do pieczenia, takie jak szara reneta lub antonówka. Delikatnie kwaskowate odmiany świetnie komponują się ze słodkim ciastem, a ich smak uwydatnia się po upieczeniu.
Babeczki wyszły super mięciutkie, mocno wilgotne, obłędnie pachnące cynamonem i miodem. Napakowane soczystymi kawałkami jabłek i chrupiącymi orzechami. U nas nawet nie zdążyły całkiem wystygnąć, ponieważ zjedliśmy jeszcze lekko ciepłe do szklanki mleka. Idealnie będą również pasowały do rozgrzewającej herbaty lub zimowej kawy. I zapewniam, że na jednej babeczce nie skończycie, ani na jednorazowym pieczeniu. W każdym razie my je pokochaliśmy.
Jeżeli podoba Wam się ten przepis, koniecznie przejrzyjcie całą tamtejszą kategorię muffinki i babeczki (ZOBACZ). Znajdziecie w niej mnóstwo muffinkowych inspiracji. Babeczki słodkie i wytrawne, czekoladowe i z owocami. Same pyszności.
Śmiało częstujcie się i trzymajcie się ciepło!
Babeczki z jabłkami i cynamonem
Składniki:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 1 szklanka (150 g) mąki
- 1 jajko
- ½ szklanki (100 g) ksylitolu
- ½ szklanki (125 ml) mleka
- ⅓ szklanki (80 ml) oleju
- 1 średnie (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 150 g) jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 70 g ulubionych orzechów (u mnie mieszanka orzechów laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów)
- 1 łyżka płynnego miodu
Przygotowanie:
- Orzechy posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z miodem.
- Umyte jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Następnie w jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce wymieszać : rozbełtane jajko, mleko, ksylitol i olej.
- Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.
- Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i ponownie, delikatnie wymieszać.
- Gotową masę nałożyć do 3/4 wysokości foremek wyłożonych papilotkami.
- Na wierzch babeczek nałożyć łyżeczką posiekane orzechy w miodzie.
- Muffinki piec około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.