Najlepsze na świecie, ciasto maślane ze śliwkami oraz posypką z brązowego cukru i cynamonu, która podczas pieczenia cudownie się karmelizuje tworząc pyszną, słodką skorupkę. Co więcej, ciasto można upiec prawie z każdymi innymi owocami i zawsze smakuje wybornie. Oczywiście ja stawiam na sezonowe klasyki i jesienią przygotowuję je najczęściej ze śliwkami.
Ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonem
Mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące ciasto ucierane ze śliwkami i posypką z brązowego cukru i cynamonu. Idealne do kubka rozgrzewającej herbaty.
Składniki:
- Forma o średnicy 22 cm – 23 cm
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową❗️
Ciasto:
- 1½ szklanki (220 g) mąki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej jasnej
- ¾ kostki (150 g) miękkiego masła
- 3 jajka
- ok. ½ szklanki (100g – 120g) drobnego, brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć)
Dodatkowo:
- ok. 300g – 400g śliwek
- 1 łyżka brązowego cukru + ½-1 łyżeczka cynamonu do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
- Cukier na posypkę wymieszać z cynamonem i odstawić.
- Masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę (zajmuje to kilka minut).
- Zmniejszyć obroty miksera i cały czas mieszając dodawać po jednym jajku, sok z cytryny oraz skórkę.
- Następnie dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry, zostawiając małe wolne przestrzenie, wtedy ciasto nie opadnie, będzie idealnie wypieczone i puszyste (nie wciskać owoców).
- Na koniec, całość oprószyć brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez około około 45 minut, do „suchego patyczka”.
Bardzo dziękuje za przepis jest rewelacyjny! Ciasto przepyszne, pięknie brązowe, maślano- cynamonowe że śliweczkami poprostu się rozpływa. Idealne jesienne ciasto, boskie !
Tak, kochamy to ciasto jesienią. Dziękuję za miłe słowa 🙂