Klasyczne połączenie jabłek z cynamonem oraz chrupiących orzechów w postaci mojej ukochanej pieczonej owsianki. Boski początek dnia, którego przygotowanie ogranicza się do kilku leniwych ruchów łyżką, ponieważ reszta dzieje się sama. Wkładacie owsiankę do piekarnika i wyjmujcie pyszne śniadanie, które można spałaszować od razu lub zabrać na wynos. Bez konieczności czuwania, mieszania i przypalonych garnków.
Koniecznie spróbujcie!
Pieczona owsianka z jablkami
Pieczona owsianka z jabłkami to połączenie płatków owsianych z jabłkami, cynamonem oraz chrupiącymi orzechami. Proste, odżywcze śniadanie idealne na codzień i od święta.
Ilość porcji: 1 porcja
Składniki:
- ⅓ szklanki (40 g) płatków owsianych zwykłych
- 1 średnie jabłko starte na grubych oczkach
- ⅓ szklanki (80 ml) mleka zwykłego lub roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- kilka ulubionych orzechów (włoskich, laskowych itp.)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane wymieszać z mlekiem, startym jabłkiem, syropem klonowym/miodem, cynamonem oraz posiekanymi orzechami.
- Przygotowaną masę przełożyć do naczynka do zapiekania.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania. Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu.
Piękne, apetyczne zdjęcia idealnego śniadania 🙂
Dziękuję 🙂